Unik satsning på fysioterapeuter för alla lag i Akademin
Med syftet att optimera spelarnas prestationer och minska risken för skador följer en fysioterapeut eller fysioterapeutstudent varje lag i LUGI Handbolls Akademin. Satsningen är ett samarbete med Lunds universitet och omfattar studenter som är i slutet av sin 3-åriga grundutbildning till fysioterapeut.
I LUGI Handbolls Akademin spelar tjejer och killar födda 2009 och upp till Damer/Herrar U, steget före elit. Med ett skadeförebyggande fokus bidrar från och med den här säsongen en fysioterapeut i varje lag i Akademin med kunskap om lämpliga övningar, samtidigt som de hanterar lättare skador.
Bakom satsningen ligger Maria Mårtensson, leg. fyioterapeut och enhetschef inom barnsjukvården vid Skånes Universitetssjukhus, tillsammans med Fredrik Stångberg, fystränare och influencer med fler än 50 000 följare som tar del av hans tankar om hur man stärker sin kropp genom effektiv träning.
– Jag vet ingen annan handbollsklubb som satsat på skadeförebyggande insatser med en egen fysioterapeut för varje lag. Det både ökar prestationen och individens förståelse för hur den egna kroppen fungerar och vad den klarar av när det gäller både styrkor och svagheter. Det är en vinst för både individen, samhället och klubben om spelare med stöd av fysioterapeuter kan minska risken för
skador, säger Maria Mårtensson.
Hon menar att spelare som får hjälp att träna upp sin kropp på rätt sätt enklare hanterar handbollens alla påfrestningar längre upp i åldrarna, vilket gynnar både dem och klubbens satsning på att få fram och behålla egna spelare.
– Det är viktigt att vara stark, men om man dessutom förstår hur kroppen fungerar är det enklare att hålla sig skadefri och ha en lång handbollskarriär, säger Fredrik Stångberg.
Utöver att vara en del av satsningen på fysioterapeutstudenter har Fredrik Stångberg tillsammans med Mads Lyhne Nielsen, ansvarig för LUGI Handbolls Akademin, tagit fram LUGI Handbolls ”Vinröda Träningsvägen”, ett dokument som kompletterar akademisatsningen på fysioterapeutstöd.
De fysioterapeutstudenter Maria och Fredrik coachar i Akademin arbetar för att hjälpa Spelarna att optimera sina förutsättningar för en trygg och utvecklande idrottsmiljö. Handbollen fyller också en viktig funktion i dagens stillasittande samhälle genom att främja hälsa och välbefinnande.
Fysioterapeustudenterna är särskilt intresserade av att förebygga och behandla idrottsskador. Genom detta får de nätverka, träffa framtida arbetsgivare och får viktig praktik. Man kan säga att klubben bjuder på kompletterande utbildning samtidigt som de genom Akademin bygger sitt eget medicinska nätverk där man träffas och utbyter erfarenhet.
En utmaning framöver är att få spelarna att förstå vikten av skadeförebyggande träning. Samtidigt är det viktigt att få tränarna att implementera skadeförebyggande moment i handbollsträningen och att få dem att känna sig trygga i att hantera lättare skador.
– Ett önskvärt framtida scenario är att vi kan arbeta med något yngre lag för att redan i tidiga år hjälpa dem till rätt rörelsemönster i syfte att de skall få till en stark och hållbar kropp, avslutar Maria Mårtensson.